RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml RSS: http://www.zulu.cz/buben/news.xml

Dolnolhotský buben založil Jára da Cimrman!
[zveejnno: 1.8.2006]



Důvod pro oslavu stoletého výročí rakousko – uherského svátku Weltmuzik.

Dolnolhotský buben založil Jára da Cimrman. Tuto zprávu nám nedávno přinesl posel z Liptákova, Géniovy první – rodné i poslední – úmrtní obce v Jizerských horách. Působení Velikého Járy v Podbeskydí však známo nebylo. Překvapující informace skrývalo pouzdro na dalekohled Carl Zeiss Jena z roku 1889, kterým si Cimrman prohlížel v roce 1906 horskou přehradu nedaleko Liptákova hodinu před protržením hráze, zřejmě za silného deště.

Na listu papíru, který stačil schovat při počínající průtrži mračen, stačil poznamenat tesařskou tužkou svým širokým, rozevlátým, rozpitým a bohémským písmem: „Založit Die Trommel Tanz , Folk & Muzik Fest. Nejlépe August v Mokrzynkach, Dolní Lhota mezi Slezskou Opavou a Moravskou Ostravou. Doporučila J.Š., milenka L.J. z DL.“

Jako vždy, i v tomto případě, Cimrmanových Několik vět obsahuje krystalickou kvintesenci budoucího prosperujícího českého odvětví – v tomto případě festivalový show bussines.

L.J. je nade vší pochyby znalec žen Leoš Janáček, který navštěvoval v Dolní Lhotě svou vzdálenou sestřenici Jenůfu Švidrnochovou, kterou miloval vytrvale – stejně jako dalších zhruba padesát děvčat v Lašsku a Slezsku - a rozmařile je hýčkal za zlatem a chmelovinou podložené koruny svého blízkého příbuzného Františka Bedřicha Janáčka, pivovarníka z Uherského Brodu. Jenůfu pak zpodobnil v opeře Její pastorkyňa.

Také lokalizace fest(u) čili svátku byla vymyšlena geniálně. Předcházeje národnostním půtkám ve slezských i moravských hostincích, zvolil místo v půli cesty mezi metropolemi Slezska a severní Moravy. A nikoliv na nějaké té výšině, aby nebyl označen Němci a Židy za povýšence, ale pěkně skromně v údolíčku zvaném Mokřinky, to aby si nikdo nemyslel, že už to mají Moravané a Slezané v suchu. Právě v tomto místě se boubelatá Jenůfa scházela s L.J., aby si zde nedovoleně, nebyli totiž zasnoubeni, v mlází tiskli ruce a šeptali láskyplné hloupůstky.

Buben 2006


Rovněž název byl odvážně mezinárodní, platný pro celé území Rakouska – Uherska, se skrytou myšlenkou vyjít mocnáři vstříc a ukázat , že Češi, Moravané, Slezané i (Va)Laši se Němčiny neštítí. Při bližším průzkumu se také našel muzik list ( nyní line-up ) tohoto průkopnického festivalu : orchestry české dechové, cimbálovky maďarské, horňácké i dolňácké, tyrolské zitterbandy, srbští tamburaši i valaškové zbojnické gangy, ti všichni se stali hvězdami prvního a téměř století ztraceného srpnového ( proto August ) celorakousko-uherského svátku Weltmuzik. Génius jaksi mimochodem vynalezl world music ( tehdy welt muzik ), protože v úvodu setkání v Mokrzynkach hrálo všech 562 muzikantů společně secvičenou znělku Trommel Festu Die Unsere Einewelt. A - po dvou dnech hraní, tance, zpěvu a ochutnávek pevných i tekutých místních lahůdek - už improvizovaně také.

Zbývá vysvětlit, proč na fotografii chybí, jako obvykle, Jára da Cimrman. Není tam ani vousatý Leoš Janáček a ani vlasatá Jenůfa Švidrnochová. Globální génius pro ně odskočil, avšak než je v okolních křovích nalezl, fotograf exponoval na poslední mu zbylou skleněnou desku. Zachoval tím ale symbol festivalu, který tedy letos oslaví století a tři vedoucí programu: Čecha, Němce a Srba. Křestní jména se nedochovala.

Jeroným Fiala