Colours of Ostrava
Kofola Radegast Rádio Orion

Účinkující / Senses (FR)
13.7.2002 scéna Buben

Senses Hudba, která vás přivede k transu, nevznikla na evropských festivalech world music, ale v náboženských obřadech exotických národů. Baulové - potulní muzikanti z Indie - sice na organizované náboženství nevěří, ale zato jsou skvělými muzikanty. Bapi Das Baul pochází z 8 generací dlouhého muzikantského rodu a spolupracoval s Transglobal Underground a Fun-Da-Mental.

SENSES
Poslední výkřik asijského undergroundu se nezrodil v žádné garáži na periferii Londýna, ale na venkově severní Indie, odkud pochází hudba i myšlenky baulské víry. Baulové odmítají církevní instituce a stavu vytržení dosahují zpěvem a tancem. Senses jsou "elektronickou" verzí akustické sestavy Baul Bishwa.






Senses vystoupí také na jiných festivalech : http://www.respectmusic.cz/respectmusic/baul.htm

Baul Bishwa + Senses

Senses jsou "elektronickou" verzí akustické sestavy Baul Bishwa.

Senses Podle jedné teorie ve středověku existovaly velmi těsné svazky mezi evropskými trubadury a jejich muzikantskými protějšky na Východě. Zatímco trubadury vyhubyly civilizační pohromy včetně inkvizice, ve východních zemích si toto umění dodnes zachovalo kontinuitu. Na indickém subkontinentě jej praktikují sufijové, fakíři i Baulové - potulní muzikanti z Bengálu, kraje na hranici Indie a Bangladéše.
Baulové z principu odmítají církevní instituce a organizované náboženství a stavu náboženského vytržení se snaží dosáhnout hudbou, zpěvem a tancem; označení "Baul" znamená posedlý, očarovaný posvátným kouzlem, anebo prostě šílený.
Baulové sice tradičně patří k nejnižším kastám a často jsou negramontní, ale v paměti mají obrovskou zásobu příběhů ústně předávaných z generace na generaci. Někteří z nich se prosadili jako profesionální hudebníci i na Západě. Purna Das Baul, který pochází z osm generací dlouhého muzikantského rodu, navštívil v 60. letech USA, kde se spřátelil s Allenem Ginsbergem a Bobem Dylanem. Jeho syn Bapi Das Baul se usadil v Paříži, a na festivalu Respekt bude hrát jak tradiční hudbu v sestavě Baul Bishwa, tak i v projektu Senses, na němľ se podílejí muzikanti z Evropy. V posledních letech hostoval na řadě evropských nahrávek: s Fun>Da>Mental na albu There Shall be Love, s Transglobal Underground na Body Machine.

Bapi Das Baul: "Když se ocitnete na podiu s jediným cílem, sdílet svoji hudbu s muzikantem, který přišel úplně odjinud, tak jej musíte poslouchat s obnaženými smysly. Zvuky, které se mezi vámi pohybují, působí jako věčné otazníky, cítíte je ve vzduchu jako zapomenutý parfém, sledujete je na tvářích muzikantů jako úsměvy, můľete se jich dotknout jako smyčec houslí, můžete je sejmout jako rytmus prstů na akordeonu, můžete je okusit ústy jako slova v jazyce, jemuž nerozumíte."


Sestava:
Bapi das Baul - zpěv, dubki, khamak, ektara, mandira
Tapas Roy - Dotara, banjo, oud, zpěv
Sukumar Das - flétna, zpěv
Nanda Dulal Das - dhol, khol, mandira, zpěv
Biswanath Roy - tabla, dho, zpěv
Lalit Kishor Battacharya - housle, sarangi, zpěv
Sanghamitra Sinha - zpěv
Gouri Roy - zpěv

Diskografie:
Baul Bishwa - 6th Sense / Iris 1999
Baul Bishwa - Jaan Sufi Heaven and Earth / HE7 / 1999
Songs of Love and Ecstasy / Real World 1996
Purna Das Baul - Bauls of Bengal / Cramworld Craw 11 / 1994

web:
www.senses-bapi.com
http://baulbishwa.free.fr/
http://www.baulbishwa.com/
http://senses.free.fr/


www.zulu.cz - Ostrava city culture server