Colours of Ostrava
Kofola Radegast Rádio Orion

Novinky / o scéně Spektrum

Spektrum je připraveno ve velmi dokonalé formě - je to hlavní scéna, která obsáhne celou louku vedle Bauhausu - přímo s panoramatem jatek v zádech, scéna bude mít rozměry 12x 10 metrů s bočními věžemi aparatury o výšce 3 m. Pódium bude vysoké 9 metrů. Scéna bude mít nejkvalitnější svěla s 80 reflektory a 20 tzv. inteligenty otáčivými a různě se proměňujícími chytrými světly. Pódium dodává nejlepší republiková firma T-Servis, která se objevuje pouze na třech republikových největších festivalech - Trutnov a Česky Brod a Proboštská jezera.
Aparatura taktéž od špičkové firmy EAV, která rovněž zvučí největší festivaly bude mít výkon 80 až 100 KW.

Spektrum začíná hned v pátek mohutným nástupem letošní komety české scény - skupinou Kryštof, která minulý týden obdržela platinovou desku za 30 tisíc prodaných CD.
Hned po ní bude následovat další ostravská stálice naší top scény, skupina Buty. Také ta představuje svou novou desku a zatím hledá svůj nejoptimálnější přístup k prvkům world music ve své hudbě. Tatabojs se dostanou ke slovu těsně před 22.00. Budou mít za sebou festival v Českém brodě a účinkování na filmovém festivale v Karlových Varech, také oni se letos blíží prodejem své desky, se kterou startovala teprve před pár měsíci ke zlaté desce. Předvedou svůj program Biorytmy, který byl letos označován za nejlepší koncertní program.
Spektrum v pátek zakončí kolem 24.00 skupina Hypnotix - legendární seskupení kapelníka Michala Ditricha, kterého si možná mnozí pamatují ještě z účinkování v Abraxasu. Tonya Graves je zpěvačka, kterou proslavilo už účinkování v kultovní kapele Liquid Harmony. Hypnotis je kapelou, kterou do nedávna bylo doma vidět zázrak, hráli výhradně po velkých zahraničních scénách, letos se rozhodli poprvé po dlouhé době věnovat více české scéně a vyhradili si účast na několika festivalech, k velké radosti promotérů, kteří je léta marně zvali.

Sobotní Spektrum začíná už v pravé poledne a to nostalgickou připomínkou 60.let s Janis Joplin Revivalem, se skvělou zpěvačkou Tasťánou Poláčkovou (Táňou, Máňou,, )a např. Ivanem Pelíškem, kterého si možná pamatujete také jako bubeníka skupiny Abraxas.
Následovat bude polská kapela Carrantuohill, která předvede svou skvělou prezentaci keltské hudby, ve které jsou opravdu výborní a mají za sebou řadu vítězných tažení irskými scénami.
Odpolední program bude v naprosté pohodě kulminovat se skupinou Hot and sweet orchestra, což bude nádherný výlet do oblasti jazzové a taneční hudby let dvacátých až šedesátých - výlet povede Jiří Suchý, který se zde s účastníky festivalu rád zazpívá např. písničkou Motýl nebo Missisipi.
Následují brněnští Čankišou, devítičlenný band.



www.zulu.cz - Ostrava city culture server