Colours of Ostrava
Kofola Radegast Rádio Orion

Účinkující / Transsylvanians (HU + DE)
12.7.2002 scéna Buben

Transsylvanians Transylvánie je úzký proužek země patřící až do 1.světové války Maďarsku a nyní je součástí Rumunska. Žijí tam lidé mnoha různých kultur - Maďaři, Rumuni, Cikáni... Je to poměrně divoká oblast z hlubokými lidovými tradicemi. Právě z této oblasti pocházejí i čtyři hudebníci, kteří v Berlíně založili skupinu The Transylvanians.

Brzy se stali na současné scéně world music nepřehlédnutelným fenoménem - právě pro svou nespoutanost. Ve své hudbě míchají vlivy rapu, rocku, Bartóka, ska, punku i cikánské muziky. I když kapela nabízí i řadu balad a milostných písní, koncerty jsou pověstné tím, jak často se "zvrhávají" v totální taneční orgie, V textech se zpívá o Zemi a hvězdách, válce, míru, lásce a nenávisti...A nad tím vším se klene všudypřítomná radost ze života.

The Transylvanians jsou:
Zpěvačka + hráčka na kontrabas Szilvana, její zpěv je šťavnatý, dynamický, ona sama je největší showmankou skupiny s citem pro jiskření mezi pódiem a publikem. Divoký houslista Andrász Tiborcz je miláčkem davů, dále kytarista Hendrik Maass a bubeník Thomas Leisner. A toto složení, už tak ostré jako ta nejpálivější maďarská paprika, si navíc ještě často pozývá i hosty - rozšiřuje pak svůj arzenál o saxofon, piano a akordeon.

Těšme se na gejzíry transylvánské energie, která nám krev neupije, naopak pořádně rozvaří.

web: www.transsylvanians.de
www.zulu.cz - Ostrava city culture server