Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / -123 MIN.

Vůdčí osobnost -123min. a nebývalý hudební talent, kytarista a zpěvák Zdeněk Bína odešel ze skupiny Walk Choc Ice. Se svým kamarádem bubeníkem Dominikem Tůmou, trávil dlouhé hodiny improvizováním, a pak začali vystupovat spolu i živě. Takhle jednoduše vypadají počátky fenomenálního tria -123min., v jehož hudbě se mísí energické funky s prvky jazzu a blues.
Velmi podstatnou událostí je příchod Fredrika Janáčka v roce 1997. Tento baskytarista švédského původu, který své kvality potvrdil ve skandinávské skupině Isildurs Bane a ve dvou domácích formacích - Sluneční orchestr a Sluníčko - se stává dalším pilířem kapely. V jeho osobě Zdeněk Bína nachází hudebně odpovídajícího partnera a textaře, se kterým nyní tvoří autorský tandem.
V roce 1999 -123min. připravují debutovou desku a začíná první publicita v tisku.
Album Shooba-Dooba, které vychází na podzim roku 1999, "minuty" natáčejí s novým bubeníkem - Vaškem Zimou .
Za tuto desku kapela dostává hned několik ocenění: Objev roku ve dvou hudebních magazínech: Rock & Pop a Rock Report. Největší ocenění si však odnesou v podobě Grammy Akademie populární hudby ( APH ) v kategorii Objev roku 1999.
-123min se stávají zvláštním fenoménem české hudební scény a jejich vítězství je převratné z několika důvodů. Cenu Grammy (dnes Anděl) dostala kapela, jež překračuje mílovými kroky široký střední proud a dokázala si získat širší oblibu bez tlaků velkého nadnárodního hudebního vydavatelství. Od tohoto okamžiku kapela nestíhá naplňovat poptávku po svých vystoupení. Živelné improvizace jsou stále její hlavní doménou.
V květnu 2000 se novým bubeníkem skupiny stava Emil Valach, který v té době hraje ve skupině Báry Basikové a v Liquid Harmony.
V nové sestavě -123min. natáčí další desku - Try, která hudebně dostává širší rozměr a je pokřtěna v březnu 2001. Přelomový okamžik je přestup skupiny k firmě Indies, u které v roce 2002 vydává své třetí album Home? Tato deska posouvá muzikantské a zvukové hranice -123min o velký kus dopředu. Mladým posluchačům a členům APH anglický zpěv, na rozdíl od rozhlasových dramaturgů nevadí. Vědí, že hudba -123min. s ničím nekalkuluje a cítí z ní energii a tvůrčí napětí. I toto je důvod proč -123min. jsou opět nominování na cenu Anděl APH pro rok 2002, tentokrát nikoliv jako objev, ale za album Home? v prestižní kategorii Rocková deska roku.
Od ledna roku 2003 post bubeníka v kapele patří Martinu Vajglovi, který přestoupil ze skupiny Vltava a v této hvězdné sestavě -123min letos navštíví i několik jazz a blues festivalů v Holandsku, Belgii a Německu.

-123 min. jsou:
Zdeněk Bína, kytara, zpěv
Fredrik Janáček, basa
Martin Vajgl, bicí.

Diskografie:
Shooba Dooba (1999)
Try (2001 Inter Music)
Home? (2002)

Internet
www.minus123minut.cz