Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Boomerang scéna
Hudební klub Boomerang tvoří už dva a půl roku jedinou koncertní klubovou scénu na Stodolní ulici s více než 120 koncerty za rok. Boomerang je zaměřen nejen na prezentaci domácí rockové scény, ale také na world music a alternativní křižovatky různých žánrů. Boomerang je klub, který dýchá hudbou a je kvalitním hudebním zázemím pro všechny milovníky živé hudby. Při Colours of Ostrava bude sobotu 12.7.2003 v Boomerangu moderovat známá herečka a šansoniérka Ester Kočičková, která bude také udělovat žertovné rady pro návštěvníky letních festivalů.

V pátek 11.7. v Boomerangu vystoupí:

Nikol Kantorová a Smetana života
Název ostravské kapely napovídá, že je esencí toho "nejlepšího" okolo nás… Malá hvězdička, skladatelka, textařka a zpěvačka Nikol Kantorová, si do své blízkosti přitáhla známé muzikanty Igor Vašut, bicí, vokál, Pavel Balon, basová kytara, Vladimír Galusek, kytara, vokál. Band se pohybuje na rozhraní popu a rocku s prvky funky, ale také orientu.

Bengas
Romská kapela Bengas vznikla v roce 2001 v Praze a je představitelkou Dža music (což znamená v romštině jdi. Bengas jdou s hudbou Rómů celého světa, svůj ohnivý hudební styl namíchali z východniarských častušek, čardášů, písní Rómů Ruska i Maďarska, balkánského folklóru, inspirují se rytmy Arábie a Španělska. Vše pečlivě taví v původní repertoár, zpívaném v rómštině. Letos na konci května hráli úspěšně na světovém romském festivalu Khamoro v Praze. Loni v létě se účastnili ve Francii Mezinárodního hudebního festivalu v Saint Denis, festival "La goutte d´or", L´église St. Bernard, Paris a festivalu nomádské hudby Saint Florent le Vieil, Bretagne. Skupina spolupracuje s rómským folklórním tanečním souborem Perum.

Naked Floor
Hard rocková kapela Naked Floor vznikla ke konci 20.století ve vesnici Dolní Lhota mezi Ostravou a Opavou. Od začátku hrají jen vlastní písničky, ovlivněné grungem.

Neřež
Známá pražská skupina Neřež přijíždí na festival v novém složení. Repertoár nových Neřež vychází z klasických hitů skupin Nerez a Neřež v nových aranžmá, ale uslyšíte i novinky, z nového alba. Charakteristický pro zvuk kapely je mužský trojhlas, vypracované kytarové party Víta Sázavského a Zdeňka Vřešťála a špičková basová kytara Filipa Benešovského. Skupina experimentuje i se zvukovými smyčkami a předtočenými základy, takže její sound je velice pestrý. Nerez, Neřež, Krausberry - písně z repertoáru těchto skupin napsal výhradní autor Zdeněk Vřešťál. Stará láska nerezaví…

Ivan Hlas Trio
Hudební sdružení Ivan Hlas Trio, vzniklo začátkem roku 2003, jako komorní odnož nové skupiny Ivan Hlas a Pink Glasses. V tomto novém seskupení účinkují Norbi Kovacs, / kytary, ex Lokomotiva / a Jaroslav Olin Nejezchleba, / violoncello, mandolla, ex E.T.C /. Muzikanti hrají písničky Ivana Hlase, průřez od ranné bluesové tvorby až po úplně nové, dosud nepublikované skladby.Celé vyznění je směřováno na bezprostřední kontakt s publikem, příjemné muzicírování klubového typu.

ZVA 12 - 28 Band (SK)
ZVA 12 - 28 Band je ze Zvolena na Slovensku. Už 13 let se věnují elektro-akustickému blues s prvky funky, shuffle a boogie. Repertoár je postavený nejen na bluesových standardech, například od Muddy Waterse, Buddy Guye, B.B. Kinga, ale i na vlastní tvorbě. Zpívají anglicky a slovensky. Mezinárodně ostřílenou nejlepší slovenskou bluesovou kapelu tvoří Noro Červenák - kytara, zpěv, Laco Červenák, basa, Boris Čiampor - harmonika a bubeník Tomáš "Bobek" Bobrovniczký.


V sobotu 12.7. v Boomerangu vystoupí:

Pepa Streichl & Míra Kašpar
Pepa Streichl je jedním z mála představitelů autentického blues v České republice, a to včetně těžkého života. Vystřídal mnoho zaměstnání, při všech povoláních ale hlavně byl písničkářem. Hrál a hraje na kytaru, foukací harmoniku, zpívá zvláštní písničky, plné černého humoru a dobře zažité z vlastního života nebo odpozorované ze životních peripetií svých kamarádů a přátel. Je ostravským patriotem a mnoha zvláštnostem Ostravy věnoval detaily svých písní. Dlouhá 80.léta byl partnerem na pódiu svému příteli z Ostravy-Poruby, slavnějšímu písničkáři Jarku Nohavicovi. Společně s ním a rovněž exOstravanem Pavlem Dobešem "spáchali" radio hit Jumbo Jet. Napsal Dobešovo 8.album "K svátku" (2001). Přátelí se s Radkem Pastrňákem (lídr Buty), se kterým (a příležitostnou skupinou Veřejný dům) poměrně často koncertuje. Býval také hostem koncertů kapely Buty. Nyní nejčastěji vystupuje v tříčlenné skupině, anebo s Mírou Kašparem (členem této kapely) - právě s MK zahraje na Colours of Ostrava 2003. Oba zpívají, Streichl hraje na harmoniku a akustickou kytaru, Kašpar na elektrickou a slide kytaru.

Irena&Vojtěch Havlovi + Michael Delia (USA)
(viola da gamba, violoncello, zvonky - tibetské misky, zpěv )
Jemné předivo tónů utkané ze srdcí, duší a životního postoje manželů Ireny&Vojtěcha Havlových je základem jejich tichých, v minimalismu pevně zakotvených písniček. Časem, díky cestám, zejména do indického Radžastánu, přibyla i téměř neznatelná inspirace etnickou hudbou, patrnější vliv pak hluboké poznání indické filosofie a dlouholetá jógová praxe obou manželů. Nyní se představí v společném programu s americkým bubeníkem a perkusionistou Michaelem Deliou. Ten deset spolupracuje s Jaroslavem Kořánem v sdružení Orloj snivců. Michael Delia je příznivcem cinkající, plasticky znějící rytmické struktury s nenápadně vlnící se dynamikou než rachotivého předvádění se za bicí soupravou.

Daniel Salontay & Dlhé Diely (SK)
Slovensko je nevyčerpatelný zdroj nenápadných, ale vyhraněných a originálních talentů už od dob Deža Ursínyho. Pravě takovou neopakovatelnou osobností je Daniel Salontay, kytarista, zpěvák, písničkář - a navíc mistr úsporných a hypnotických aranžmá.
Dan Salontay vyrůstal s hudbou Johna McLaughlina, Chicka Corey a Weather Report - a dokonce strávil nějaký čas studiem jazzové kytary v Clevelandu. Dnes s odstupem vypráví, že mu sice nevyhovovalo "pilování jazzových standartů", ale pobyt v cizině mu pomohl najít vlastní identitu. Na Slovensko se vrátil jako silný individualista, který myslí na hudbu a ne na kompromisy.
V jeho hudbě slyšíme ozvěny "talking blues" amerických folkařů, ostinántní pasáže minimalistických skladatelů, i lakonická aranžmá Dire Straits. Komorní sestavu tria zpestřují další nástroje: dobro a arabská loutna oud (která rámuje poslední album TU), trubka a Fender piano (na které alternuje bubeník Marián Slávka). Výraznou osobností trojice je Šína, zpěvačka a hráčka na baskytaru, která nedávno vydala své samostatné album.

Cabelique
Pražská skupina world music Cabelique vznikla na jaře 2002. Repertoár Cabelique tvoří jak tradiční lidová hudba, tak vlastní skladby. Členové kapely se nechávají inspirovat písněmi a rytmy z různých částí Evropy. V současnosti je nejvíce ovlivňuje hudba Bretaně, Čech, Moravy, Slezska a Balkánu. Nesnaží se přesně kopírovat tradici, o kterou se opírají. Výsledná úprava je vždy postavena spíše na nápadech hudebníků.

Feng-Jün Song a Horská karavana
Projekt Horská karavana vznikl spoluprací v Čechách žijící a tvořící Číňanky Feng-Jün Song, manželů Vedralových a Martina Smolky. Příležitostně spolu hrají už několik let. Evropskému uchu zvláštně znějící interpretace čínských, tibetských, korejských, mongolských, indonéských, kazašských, a dalších východních etnických písní vychází z tradiční pekingské opery.

Ester Kočičková & Lubomír Nohavica
Je až neuvěřitelné, jak riskantní vabank si zahrála múzická štěstěna, když svedla dohromady tak diametrálně odlišné osobnosti, jakými jsou Ester Kočičková a Lubomír Nohavica: Bodrý Valach se zálibou v bigbítu, rokenrolu a houpavém reggae potkal depresivní, původem šumavskou herečku s odporem ke všemu čtyřdobému a optimistickému, ženatý otec dvou dětí potkal dosud nerozvedenou a bezdětnou milovnici psů, nohsled ranního slunce potkal černou noční můru, cizelér durových kantilén potkal alikvótní tón k příslovečné ruské duši. Ale především potkal umělec umělce. Proto po srážce nezemřeli. Proto začali spolupracovat. Proto jejich písně balancují rozkročmo mezi světy jasu a temnoty, smíchu a slz, boje a odpuštění, lítosti a vzdoru, trapnosti a originality, parodie a sebezpytu, kozy a vozu.

Korai Banditos (H)
DJs z veselé a divoké maďarské party Korai Öröm ( v sobotu skupina uzavírá program na scéně Stodolní fórum) budou hrát až do "zavíračky." Jelikož KÖ míchají maďarskou lidovou hudbu s punkem, rockem, dance music atd. ve skutečně svižnou world music, pak se máme při produkci Korai Banditos na co těšit...