Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující
Již potvrzené kapely a umělci:

GORAN BREGOVIC WEDDING AND FUNERAL BAND (VÝCH. EVROPA)
V mládí rocker, ve zralém věku respektovaný pan skladatel. Jediný autor filmové hudby, který své skladby hraje před statisícovým publikem a jediný evropský hitmaker, jehož nevysílá MTV. To vše platí o Goranu Bregovićovi, který začal jako kytarista sarajevské skupiny Bijelo Dugme a proslavil se soundtrackem k Undergroundu režiséra Emira Kusturici.

KOSHEEN (GB)
"Kolize sladkých soulových a folkových melodií s taneční energií městských klubů, kořeněná silnou dávkou futuristického funku..." Drum & bass trio Kosheen založili Darren Decoder a Markee Substance z Bristolu, kteří si welšskou zpěvačku Sian Evansovou objednali zpočátku jen jako studiového hosta. Debutový singl "Hide U" se stal tanečním hitem léta 2001, později se umístil jako nejlepší singl v cenách UK Drum & Bass Awards, na podzim 2001 vyšlo album Resist. Jméno skupiny vzniklo spojením dvou japonských slov: 'ko' znamená nový a 'sheen' je starý.

SUPPORT LESBIENS
Trio Support Lesbiens - Kryštof Michal, zpěv, Jaromír Helešic Jr. a Hynek Toman, kytary - hraje svébytnou směs hutné kytarové muziky s jasně patrnými vlivy ze soudobé dance music. Letos získali sošky Andělů za "Nejlepší popové album" a "Skupinu roku!"

J.A.R.
Přední česká funky - rapová skupina J.A.R. novinkovým pátým albem Nervák potvrdila svou výsadní pozici na české hudební scéně. Zpěvák Dan Bárta opět získal cenu Anděl Akademie populární hudby jako "Zpěvák roku 2002."

GEOFFREY ORYEMA (UGANDA)
Africká hudba nejsou jen bubny a rytmy: Geoffrey Oryema je typ přemýšlivého, ale razantního písničkáře, k jehož vzorům patří Leonard Cohen i Talking Heads. 26 let žije v Evropě, pracoval s Peterem Gabrielem, Brianem Enem, píše divadelní hry a patří k nenápadným polyhistorům africké kultury.

ECSTASY OF ST.THERESA
The Ecstasy Of St.Theresa (EOST) tvoří hudebník Jan P.Muchow a zpěvačka Kateřina Winterová. Toto duo je nejznámější a nejúspěšnější skupinou české taneční scény. S tímto párem ovšem nahrává a vystupuje řada dalších muzikantů. Na Colours of Ostrava s EOST vystoupí klávesista Carlos a rapující perkusionista Sifon.

TE VAKA (NOVÝ ZÉLAND)
Že k Tichomoří patří jen havajské kytary a sentiment? Omyl. Te Vaka nabízí dunivé rytmy, svižné melodie, kouzelné nástrojové barvy, strhující podívanou. Členové skupiny pocházejí z tichomořských ostrovů, žijí na Novém Zélandě, kombinují obří bubny z vydlabaných kmenů, elektrické kytary, zpěv, rap, i nekonvenční taneční kreace zpěvačky Sulaty Foa'i.

SHEVA (IZRAEL)
Izrael je hodně pestrá země. Žije tam sice jen 6 milionů lidí, ale 100 etnických skupin. Pokud tedy existuje nějaký skutečný tavící kotlík kultur, hledejte ho v Izraeli. Ze země, jejíž hudba je pro cizince zatím velkou hádankou, k nám přijíždí sedmičlenný ansámbl, spojující židovské, muslimské i křesťanské tradice.

OI - VA - VOI (GB)
Taneční elektronika z Londýna plus židovské tance z Evropy. "Klezmer se nehrál v salónech. Je o tom bavit se, opít se, v jistém bizarním smyslu je i o sexu. My jsme kapela na večírek," říká trumpetista Jonathan Walton.

DRUM MACHINA (PL)

HEY (PL)
Dlouholetá stálice polské scény ze Štětína. Počátkem 90. let ji založili elitní muzikanti místní scény - jedná se tedy o "all stars band" štětínských rockových klubů. Jejich výchozím stylem byl americký grunge, ale už v prvních letech existence si kapela vytvořila ryze individuální styl, stojící především na hlase a charismatické osobnosti zpěvačky Kasie Nosowské. Ta je zároveň výhradní autorkou textů. Skupina od počátku zpívá jak v polštině, tak v angličtině, což jí otevřelo dveře do světa.

KORAI ÖRÖM (MAĎARSKO)

VLASTA REDL & KAŽDÝ DEN JINAK

ZUZANA NAVAROVÁ & KOA
Umělecká kariéra výrazné osobnosti českého folku Zuzany Navarové de Tejada souvisela nejdříve se skupinou Nerez. Ta vznikla v roce 1980 a stala se legendou českého intelektuálního folku. Navarová sama byla od počátku oceňována jako exelentní sólistka, skladatelka i textařka. Dnes Zuzana Navarová d. T. vystupuje převážně s mimořádně svěží kapelou KOA, hrající latinskoamericky zabarvenou muziku, velmi kvalitní texty jsou vícejazyčné, většinou české a španělské.

KRYŠTOF
Skupina Kryštof vznikla roku 1994 v Havířově jako "punk-folková" formace. Během posledních třech let se Kryštof stal jednou z největších hvězd české pop music. Na této přeměně měl velký podíl producent Dušan Neuwerth, spolutvůrce moderní české scény. Herec, skladatel, textař a zpěvák Richard Krajčo je autorem snadno rozpoznatelného image kapely. Kryštof nyní hraje příjemně srozumitelnou muziku s prvky z dance music. Poetické texty obsahují potřebnou dávku romantismu.

TUMBAO (PL)
Polsko má bouřlivou reggae scénu a Tumbao patří k jejím největším nadějím. U zrodu kapely stál před 4 lety baskytarista Zwierzak, ex-člen velmi respektovaných Stage Of Unity. Zpočátku Tumbao hráli hlavně pro vlastní potěšení ve wroclawských klubech, od roku 2000 se sestava konzoliduje a v následujícím létě proniká na významné festivaly v Polsku a vydává první album "Rise My Soul". Jako předkapela Tumbao vystupovali se světově proslulými Chumbawamba, Dub O NeT, Dub Syndicate. Do Ostravy přijíždějí už potřetí.

ZIKFA (Francie)
Francie se stala zemí zaslíbenou pro pestrobarevnou hudbu z celého světa - což se promítá i do místní tvorby. Čtyři nekonvenční hráčky vsadily na africkou muzikálnost, keltskou přímočarost, atypickou sestavu. Vystupují bosé, v černých kostýmech, pro svůj kultivovaný a nezařaditelný styl bývají přirovnávány k Dead Can Dance.

MONIKA NAČEVA
Monika Načeva více než deset let hrála v legendárním pražském divadle Sklep. Nyní je zároveň jednou z mála osobností českého trip hopu i svéráznou rockovou písničkářkou. Už od poloviny 90. let patří Monika k progresivnější části naší hudební scény, na které září bez kompromisů. Její současnost, spojená s temně náladovým písničkářstvím, osciluje mezi ethno a elektro music.

HRADIŠŤAN
Hradišťan patří k nejstarším a nejznámějším moravským cimbálovým kapelám. Skupina vznikla společně s tanečním souborem v roce 1950 v Uherském Hradišti. Od roku 1978 je primášem a uměleckým vedoucím Hradišťanu Jiří Pavlica, který tvůrčí práci s folklórem ještě více prohloubil a posunul ke spolupráci se světem. Tvoří pro svět zajímavou formu world music, například společnou prací s japonským nebo africkým multinstrumentalistou i hvězdami českého folku, jakým jsou Vlasta Redl nebo skupina Spirituál kvintet.

SUI VESAN (SLOVENSKO)
"Nemá smysl zapouštět své hudební kořínky do betonu! A hudební průmysl, to jsou jen vrstvy betonu!" - slovenská zpěvačka Suí Vesan, 2003

ZVA 12-28 BAND (SLOVENSKO)
Správné blues musí zrát jako víno - a přesně to se přihodilo fenomenálnímu bluesbandu ze Zvolena během jeho třináctileté existence. Slovenská bluesová asociace jej vyhlásila "Kapelou roku 2000", zatímco Slovenská bluesová společnost udělila zpěvákovi Norovi Červenákovi titul "Bluesman roku 2002".

SLUNEČNÍ ORCHESTR
Sluneční orchestr funguje s přestávkami od roku 1994. Hudba tohoto tria Kudela, Vacík, Janáček je často určena i pro scénické a filmové využití. Hrají pouze vlastní skladby obsahující prvky hudby klasické, jazzové, africké, latinsko-americké, etnické.

STO ZVÍŘAT
Sto zvířat, nyní desetičlenná pop rocková skupina, vznikla v roce 1990 ze studentského rock'n'roll bandu "Matěj Čech." Členové kapely za svůj vzor považují legendární britskou skupinu Madness, která mísila karibské hudební styly ska a reggae s typickým ostrovním kytarovým rockem. Totéž se dá říct i o kapele Sto zvířat, která svým humorem a energií získává publikum velmi snadno.

TRABAND
Traband je sextet v čele s Jardou Svobodou, jedním z nejosobitějších současných českých písničkářů. Skupina hraje ve složení zpěv-akordeon-klarinet-banjo-trubka-tuba-baskřídlovka-kytara-bicí hudbu na pomezí world music, dechovky, židovského klezmeru a pražské kutálky, které sami říkají dechno.

GOTHART
Gothart pojmenovává v současnosti svůj styl výrazem rakija'n'roll, avšak od svého vzniku v roce 1993 se pět let věnovala pouze interpretaci středověké hudby. Od podzimu 1998 hraje world music, vlastní úpravy balkánských lidových písní a tanců s nezbytným podílem rychlé "balkánské dechovky". Temperamentní, veselá muzika překvapuje aranžemi a pestrostí hudebního obsazení, ve kterém najdete nástroje zvané například gajdy, cistra, klarinetino, fidula, darbuky.

AHMED MÁ HLAD
Ahmed má hlad je původně punková (!) kapela, kterou založili v roce 1997 studenti rusistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Kapela je českým propagátorem veselé balkánské etno hudby založené na dechových nástrojích, vtipných textech a rockovém základě.

ČANKIŠOU
Brněnští Čankišou hrají od roku 1999 dynamickou, ethno taneční muziku založenou na rockových základech a ozvláštněnou zpěvem charismatického frontmana Karla Heřmana, užívajícího různé hlasové techniky, včetně hrdelního zpěvu a quawli. Čankišou zpívají jazykem imaginárního lidu Čanki.

DIVOKEJ BILL

ŠVIHADLO
Švihadlo je nejznámější česká reggae skupina, která letos slaví dvacet let! Kapela má jamajského zpěváka, toastera Vincenta Richardse. Mnohé písničky Švihadla už téměř zlidověly a jejich koncerty mají atmosféru jamajské oslavy v českém provedení.

LÉTAJÍCÍ KOBEREC
Létající koberec poletuje někde mezi šamanskými rituály a dream house music, world music a ethno-trance-breakbeatem. Hudba a tanec tuto pražskou skupinu zajímají především jako prostředky k navození transu. Vystoupení Létajícího koberce mívají charakter taneční párty.

DANIEL SALONTAY & DLHÉ DIELY (SLOVENSKO)
Slovensko je bohatou líhní na nenápadné, ale vyhraněné a originální talenty už od dob Deža Ursínyho. Pravě takovou neopakovatelnou osobností je Daniel Salontay, kytarista, zpěvák, písničkář - a navíc mistr úsporných a hypnotických aranžmá.

DUB-O-NET
Dub-O-Net je projekt šesti muzikantů, kteří se pohybují na české hudební scéně vymezené styly reggae, roots, dubu a trip hopu. Dub-O-Net ve své k tanci určené hudbě slučuje současnou taneční hudbu s prvky reggae v tradici jamajských soundsystémů s africkými rytmy.

NEŘEŽ


TUBABU
Tubabu je parta brněnských bubeníků, vyznavačů extatických, ohnivě transovních rytmů západní Afriky. Během koncertů skladby často prokládají informacemi o podstatě a smyslu různých rytmů. Při jejich vystoupeních se nejen tancuje, ale také vznikají spontánní workshopy s diváky. Samotní členové Tubabu sebeironicky tvrdí, že název Tubabu si zvolili z alibismu - v řeči Bambarů a Malinků znamená "běloši", čímž dávají najevo, že se africkým bubeníkům nemohou vyrovnat, ani kdyby chtěli.

ÚDERY ÚDY
Tři bubeníci a zvukový experimentátor, to jsou Údery údy, sdružení nekonvenčního přístupu k rytmu z Kopřivnice. Každé jejich vystoupení je originál - hudba, scéna i efekty jsou vždy nové.

SKYLINE
Skyline jsou typickými představiteli pražské taneční scény. Vznikli v roce 1997 a svůj styl definovali jako junglepop - spojení drum´n´bassu a popového pojetí skladeb. Později jejich tvorba vykrystalizovala na stylově barevnou směsici drum´n´bassu, breakbeatu a trance.

AL YAMAN
Nová pražská kapela AL-YAMAN vychází především z lidových a zlidovělých písní Jemenu a arabského světa. Zvuk kapely je fúzí akustických nástrojů a elektroniky a spojuje tradiční postupy s novými prvky taneční hudby. Hlavní proud arabského vlivu představuje zpěvačka Ashwaq Abdulla Kulaib z Adenu, kterou doprovází čtveřice českých hudebníků.

BANANA
Severomoravská skupina Banana vznikla v listopadu 2001. Největší zvláštností je pěvecký projev zpěvačky Vladivojny, disponující širokou škálou pěveckých rejstříků. Vladivojnu podporuje kapela hrající směs rocku, hip-hopu, hardcore, funky a psychedelické hudby a alternativními tendencemi.

-123 MIN.
Energické funky s prvky jazzu a blues charakterizují hudbu tria -123 min. Skupinu tvoří autor hudby, textů, kytarista a zpěvák Zdeněk Bína (ex Walk Choc Ice), baskytarista švédského původu Fredrik Janáček a bubeník Martin Vajgl. Kapela získat velkou popularitu posluchačů i přízeň odborníků improvizacemi, známými spíše z jazzu.

IRENA&VOJTĚCH HAVLOVI + MICHAEL DELIA (USA)
Jemné předivo tónů utkané ze srdcí, duší a životního postoje manželů Ireny&Vojtěcha Havlových je základem jejich tichých, v minimalismu pevně zakotvených písniček. Časem, díky cestám, zejména do indického Radžastánu, přibyla i téměř neznatelná inspirace etnickou hudbou, patrnější vliv pak hluboké poznání indické filosofie a dlouholetá jógová praxe obou manželů. Nyní se představí v společném programu s americkým bubeníkem Michaelem Deliou.

FENG-JüN SON A HORSKÁ KARAVANA
Projekt Horská karavana vznikl spoluprací v Čechách žijící a tvořící Číňanky Feng-Jün Song, manželů Vedralových a Martina Smolky. Příležitostně spolu hrají už několik let. Evropskému uchu zvláštně znějící interpretace čínských, tibetských, korejských, mongolských, indonéských, kazašských, a dalších východních etnických písní vychází z tradiční pekingské opery.

JIŘÍ SCHMITZER
Písničkový program známého herce - člena Studia Ypsilon Praha Jiřího Schmitzera, (mj.držitele Českého lva) vás určitě nezklame. Jiří Schmitzer se doprovází na dvanáctistrunnou kytaru, a to velice razantním způsobem. Na posledním dvojalbu Šílenec se blýskl jako pohotový autor - během představení Studia Ypsilon píše jaksi "na zakázku" písně na deset slov, nahodile určených návštěvníky. Recitál Jiřího Schmitzera je velice příjemným výletem do jeho pitoreskního světa životních postřehů, manželských epizod a rockově laděných básní.

GLAYZY
Netypická šestičlenná hard rocková formace Glayzy (slezsky koleje) z Bohumína má ve svém středu čtyři dívky! Kapela začíná být známá na severu Moravy i díky vítězství v prvním ročníku ostravské soutěže talentů Boom Cup 2002.

NOVEMBER 2nd
Příjemná kytarovka November 2nd z Hranic na Moravě stojí na projevu zpěvačky a kytaristky Sašy Langošové. Ta je považovaná za velký objev, má charisma a výborně zpívá. Byli v úzké nominaci ceny Anděl v kategorii Objev roku 2002.

BENEDIKTA


BENGAS


CABELIQUE


DOWNBELOW


IVAN HLAS TRIO


NAKED FLOOR


PEPA STREICHL


ROBSON


VYPSANÁ FIXA


SMETANA ŽIVOTA


REVELATION OSTRAVA


HROZEN