Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Workshopy na scéně Buben

Na scéně Buben se odehraje řada workshopů, které jsou velmi atraktivní záležitostí pro všechny nositele bubnů a bubínků už od doby, kdy pořadatelé organizovali oblíbený festival Dolnolhotský buben.
V loňském roce byl nejúspěšnější workshop polské skupiny Uado Taraban, letos přijede z Polska Drum Machina, která opět přiveze plné nákladní auto bubnů, které poskytne k dispozici i divákům na své dílně.

1. DRUM MACHINA
Velmi nadějná a novátorská kapela, vychází z "bubínkářské" tradice, kterou povýšila na úroveň rafinovaného hudebního rituálu. Vznikla roku 2000 v Poznani, tvoří ji 7 bubeníků a multiinstrumentalistů, absolvovala gigantické koncerty v cirkusových šapitó v těch největších polských městech (Varšava, Krakov, Vratislav, Lodž, Gdaňsk). Těžiště její tvorby je v živém hraní. Koncerty Drum Machiny jsou strhující syntézou rytmů z Afriky, latinské Ameriky, evropské elektroniky a drum'n'bass. Vystoupení kapely jsou zároveň silnou podívanou: "Plujeme v hlubokých vodách, hrajeme, tančíme. O tom, jak náš koncert dopadne, spolurozhodují diváci. Velkou roli pro nás má totiž interakce mezi jevištěm a publikem."

2. Výuka břišního tance, vede Tamara Marková
Novinkou letošní workshopové scény je Tanec, jako Cesta Ženy s Tamarou Markovou. Břišní tanec dá zejména ženám ochutnat zážitek čisté ženské energie, probuzené orientálním břišním tancem, který dá sílu ženám být svobodně samy sebou a prožívat radost ze vzájemného sdílení znovuobjeveného ženství. Je ideální terapií pro všechny typicky ženské fyzické i psychické potíže a je vhodný i pro nastávající maminky - je původně tancem rodiček a oslavou života.
Mgr. Tamara Marková je pražskou lektorkou tance rodiček pro nastávající maminky, orientálního břišního tance s miminky v náručí, a masáží dětí a kojenců v rámci projektu Studia Pro-Život v Praze, které se zabývá vědomou a aktivní přípravou na mateřství. Studuje Školu vědomého rodičovství, kurs dul a vede prožitkové semináře Tanec a dotek jako Cesta Ženy po celé ČR. Je členkou Hnutí za aktivní mateřství, Centra aktivního porodu a Asociace českých aromaterapeutů.

3. Salsa
Nejen permanentně v klubu Tunel, který obsadí Salsa na celý festival, ale také dvakrát na workshopové scéně se objeví Salsa.

Co je Salsa?
To slovo evokuje sůl,ale je to tanec sladký jako med. Prostor je zaplněn nekonečnými, proplétajícími se a svůdnými rytmy.Houpající se boky a multikulturní směs šťastných, usmívajících se tváří dominují neobyčejně družné atmosféře...To je SALSA!!!!
Salsa ( ve španělském překladu "omáčka") je směs afro - karibských rytmů. Kolébkou salsy je Kuby. Na Colours of Ostrava přijede přes sto tanečnic a tanečníků salsy!
A rodilý kubánec Mandy Valdés nás do světa salsy uvede na festivalovém workshopu, spojeném s ukázkami tanečních vystoupení skupiny "Havana Salsa a pak po celou dobu festivalu v klubu Tunel, který bude působit jako kubánsky klub. Klub bude laděn latinsko-americky i po festivalu...
Mandy Valdés pochází z Kuby, kde tančil v jednom z místních klubů. V Praze působí od roku 1990, jako učitel kubánské salsy a Rueda de Casina. Mandy byl vyhlášen v anketě salsaonline jako nejlepší učitel salsy. Při lekcích se plně uplatňuje jeho neuvěřitelný temperament a smysl pro rytmus. A spolu s tancem nás dostane do varu Caribe Band. Jde o profesionální mezinárodní kapelu, vytvořenou během roku 2000 v Praze. Caribe je zaměřená speciálně zaměřená na latinorytmy, jakými jsou například salsa, mambo, merengue, cha-cha-cha, bolero. Využívá taky prvky jazzu, funku a jiných žánrů, upravených ve stylu salsy. Caribe najdete v mnoha klubech v Praze, pravidelně v baru La Bodega Flaminga v Praze 7. Více si můžete přečíst na www.salsa.cz/caribe.

4. Wendy Zulu ( Václav Kořínek)
Václav Kořínek je známým bubenickým šamanem a muzikoterapeutem ovládající speciální techniky hrdelních a jiných hlasů. Disponuje nezměrnou energií, se kterou dokáže vyprovokovat publikum ke společným bubenickým maratonům. Na festivalu bude uvádět scénu Silesia forum a také vést pravý bubenický workshop.

5. Tubabu
Tubabu je parta brněnských bubeníků, vyznavačů extatických, ohnivě transovních rytmů západní Afriky. Během koncertů skladby často prokládají informacemi o podstatě a smyslu různých rytmů. Při jejich vystoupeních se nejen tancuje, ale také vznikají spontánní workshopy s diváky. Samotní členové Tubabu sebeironicky tvrdí, že název Tubabu si zvolili z alibismu - v řeči Bambarů a Malinků znamená "běloši", čímž dávají najevo, že se africkým bubeníkům nemohou vyrovnat, ani kdyby chtěli.