Colours of Ostrava 2004
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující /
Slniečko čiže Punto a Rybacé hlavy (SK)

Slniečko čiže Punto a Rybacé hlavy (Slovensko) Veselá folkrocková slovenská kapela s bizarním názvem "Slniečko čiže Punto a Rybacé hlavy" rozesmává vděčné publikum už dvacet let! Slniečko se od začátku opírá o zemité texty v nářečí od Petra Remiša a Branislava Jacka. Zrod skupiny Slniečko čiže Punto a Rybacé hlavy se datuje do roku 1983. Tehdy v západoslovenském světově proslulém lázeňském městě Piešťany vzniklo folkové sdružení Bahno, pod kterým pracovalo více formací a sólistů. První vystoupení Bahna se uskutečnilo v Piešťanech 23.prosince 1983 a od tehdy se s touto skupinou nerozlučně spojuje tradice vystoupení těsně před vánočními svátky.

Už v následujícím roce se z Bahna vyčlenila skupina Slniečko, což je vlastně Punto a Rybacé hlavy. Tento název totiž neprošel tehdejší schvalovací komisí a tak se skupina kvůli prvnímu ročníku Martinského Folkfóra pojmenovala Slniečko a s tímto názvem vydržela do roku 1989. Skupina se od začátku opírala o zemité texty v nářečí od Petra Remiše a později také od Branislava Jacka. Do roku 1989 vystupovala zejména na neoficiálních akcích, v bratislavských vysokoškolských klubech, na amatérských folkových festivalech a tzv. festivalech zpívaného humoru. V 80tých letech třikrát vystupovala na folkrockovém festivalu v Opatovicích na Moravě, společně s Ivou Bittovou, skupinou Stromboli, Vladimírem Mertou.

Po roku 1989 skupině věnovala Slovenská televize v roce 1994 jeden díl ze série Pesničkári slovenskí. V prosinci 1997 vyšla v bratislavském vydavatelství Meritum knížka textů Slniečko čiže Punto a rybacé hlavy. V roce 1998 na albu Žuvačková mafia (1998) skupina složila a nazpívala hudbu k textům Daniela Heviera. Na CD účinkují také Peter Lipa, Július Satinský, Szidy Tobias, Marek Ťapák. Vloni skupina vydala nové album Bašavel, které kromě pozitivních odborných kritik boduje ve slovenských hitparádách.

V prosinci 2003 skupina oslavila koncertem v Slovenském rozhlase 20. výročí své existence.

Složení:
Peter Remiš, zpěv, akustická kytara
Michal Urban, akordeon, foukací harmonika
Robert Gajdošík, bicí
Ladislav Svitek, kytary, mandolína
Marian Mišík, basová kytara
a stálí hosté: saxofonisté Marián Jaslovský a Jozef Králik.

CD:
Burgynová kampan (LP, 1991)
Hudba pre ožralých slonov (1992)
Žuvačková mafia (1998)
Bašavel (2003)


Internet:
www.slniecko-punto.sk