Colours of Ostrava 2004
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující /
So Kalmery (Kongo)

So Kalmery Africký písničkář So Kalmery je představitelem "brakka," veselého hudebního stylu. Sám tento skladatel, textař, kytarista, hráč na didžeridů a zpěvák o "brakka" říká: "Brakka je původní hudba z jihu Konga, jak se dříve Zaire jmenovalo. Je to hudba zdrojů a zdrojů hudby, píseň Matky Země a Afriky, rodiště lidstva. Je to tempo života, rytmus vesmíru. Mění tělo a mysl ve svaté spojení zvané harmonie. Brakka je hudba a tanec v jednom, brakka je zdroj obnovy. "Bra" znamená počátek, "ka" nekonečno. Brakka je hudba budoucnosti."

So Kalmery se narodil v roce 1955, jeho otec hudebník hrál na akordeon, trumpetu a kytaru v místní dechovce a na varhany po nedělích v kostele. So Kalmery začal jako velmi malý zpívat "brakka" se staršími bratry a dalšími dětskými zpěváčky v nedělních orchestrech. V pouhých devíti letech začal skládat své první písně. Během represí proti stoupencům bojovníka za osvobození Konga Patrice Lumumby v roce 1966 umírá jeho otec. So Kalmery se stěhuje s rodinou do hlavního města Zambie Lusaky. Zpívá ve sboru, je unesen kapelníkem orchestru, se kterým jede turné po Burundi a Keni. Když mu bylo šestnáct, za procházky po keňském hlavním městě Nairobi, přímo na ulici se domluvil na vydání prvního alba se zástupcem vydavatelského koncernu EMI. Tím So Kalmery získal prostředky na profesionální aparaturu a začal opravdovou kariéru.

Tento písničkář je od roku 1982 dobře znám zejména ve Francii a Belgii. V roce 1987 například hrál před Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou ve slavné Royal Albert Hall v Londýně. Od roku 1989 neúnavný cestovatel So Kalmery pendluje mezi Londýnem a Paříží. Jednu Kalmeryho píseň přejal do svého repertoáru i Carlos Santana.

Zatím poslední album So Kalmery "Bendera" vyšlo v roce 2001 na Pygmalion Records. Nahrál ho s bubeníkem Paco Séry (Joe Zawinul Syndicate), klávesistou Loy Ehrlichem (hraje s Salifem Keitou a Touré Kundou, slavnými písničkáři z Mali), basistou Linley Marte (hraje v kapele egyptského zpěváka rai Cheb Mami), kytaristou Louisem Winsbergem, saxofonistou Frédéricem Schmidelym a zpěvačkou Myriam Bettyovou.

V pátek 26.března 2004 vystupoval So Kalmery poprvé v České republice, v pražském klubu Abaton, o den později v ostravském music clubu Boomerang, doprovázel se na dvanáctistrunou kytaru a prastarou arabskou loutnu oud a byl skutečně velmi zábavný. Jeho sametový hlas hřeje.

mp3 ukázka:
So Kalmery - Imane (0:30 / 425 KB / 112kbps)