Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / Ahmed má hlad

Ahmed má hlad je původně punková (!) kapela, kterou založili v roce 1997 studenti rusistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dnes je hlavní českou představitelkou toho, co by se dalo pojmenovat jako veselá balkánská etno hudba, ve které hrají velmi důležitou roli dechové nástroje. Muzikanti AMH dokazují, že hudební vývoj je opravdu možný a to až netušeným směrem!

Ahmed má hlad je původně punková (!) kapela, kterou založili v roce 1997 studenti rusistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Skupina pojmenovaná Malohektari-rock se zpočátku zaměřila hlavně na interpretaci punkových skladeb, ať už domácích souborů (Hrdinové nové fronty), nebo ruských - (Kino, DDT).
Postupně tento repertoár začaly obohacovat především skladby z Balkánského poloostrova, ať už známé z filmů Emira Kusturicy, tak zcela neznámé, které kapela vytěžila z bohatého archívu, pořízeného na cestách kytaristy Jana Žemličky po Balkánu. Původně ryze kytarové obsazení (bez bicích) postupně obohatily akustické nástroje. V roce 2000 přichází bubeník, s nímž projev kapely získal suverenitu a sestava se definitivně stabilizovala.
Základ repertoáru tvoří méně známé skladby z Balkánu (Makedonie, Bosna), ale také z východní Evropy (polské i ukrajinské pisne) ve vlastních úpravách. Na koncertech jsou pak doplněny vybranými hity z filmů Emira Kusturicy (Kalašnikov, Djurdjevdan, Vukota). Pro Ahmed má hlad je typický živelný projev a místy až punkový drajv v kombinaci s melodickým bohatstvím slovanského folklóru. Skupina Ahmed má hlad je hlavní českou představitelkou toho, co by se dalo pojmenovat jako veselá balkánská etno hudba, ve které hrají velmi důležitou roli dechové nástroje.

Ahmed má hlad jsou:
Laura Kopecká, zpěv
Andrej Novik, zpěv
Jan Zemlička, kytary
Štěpán Černoušek, baskytara
Mikuláš Kroupa, klarinet
Michal Hroza, klarinet, saxofon
Michal Faker Šmíd, akordeon
Matěj Kroupa, housle
Filip Hrubý, bicí

Ahmed má hlad vydali album
Salám a lajka (Spirála, 2002)

oficiální web: www.xichty.freemusic.cz