Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / FENG-JüN SON A HORSKÁ KARAVANA

Vokální projev v Čechách žijící a tvořící čínské zpěvačky F.J.Song se těžko řadí do jakýchkoliv škatulek či žánrů. Pěvecky se pohybuje v širokém hlasovém rozsahu, od sopránu až po alt. Technicky vychází z čínské tradiční opery, čínské lidové hudby a klasické čínské hudby. Sbírá a zpracovává i orientální písně například z Tibetu, Mongolska, Indonésie, inspiruje se však různými hudebními žánry, jakými je jazz a rock. Horská karavana interpretuje právě čínské, tibetské, korejské, mongolské, indonéské, kazašské a další východně etnické písně.
Projekt Horská karavana vznikl spoluprací v Čechách žijící a tvořící Číňanky Feng-Jün Song, manželů Vedralových a Martina Smolky. Příležitostně spolu hrají už několik let, album Horská karavana vyšlo v roce 2001 u společnosti Black Point.
Feng-Jün Song se narodila a vyrůstala v severní Číně. Od svých osmi let se učí pekingskou operu, kterou vystudovala. V Čechách, kde trvale žije od roku 1985, absolvovala Filozofickou fakultu - je doktorkou filosofie v oborech komparativní lingvistiky a frazeologie. Dlouhodobě vyučovala zpěv a pohyb na Státní konzervatoři Jaroslava Ježka a stále spolupracuje s různými pražskými a brněnskými uměleckými školami. Kromě výuky se Feng věnuje mnoha hudebním a hereckým aktivitám. Díky její spolupráci vznikl například velmi úspěšný projekt "Marné tázání nebes" - evropské hudební baroko s prvky pekingské opery, kde pod režijním dohledem J.A.Pitínského vytvořila zároveň hlavní roli. Natočila také studiové album Song Meets Sun, na kterém hudebně spolupracovala se Slunečním orchestrem (Faust Records, 2001).
Martin Smolka je jedním z čelních českých skladatelů současné hudby. Manželé Helena a Jiří Vedralovi mají svou vlastní skupinu - Muziga a řadí se k představitelům české alternativní scény, kteří mají bohaté zkušenosti s žánrově nespoutanými úpravami lidové hudby.

Horská karavana jsou:
F.J.Song, zpěv
Helena Vedralová, housle, barytonové housle, viola, zpěv
Jiří Vedral, kytara, mandolína, kobala, flétny, zpěv
Martin Smolka, klavír, cembalo, kytara

Album:
Horská karavana (2001)

Aktuální web:
www.keyproduction.cz/skupiny