Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / HRADIŠŤAN

Cimbálová muzika Hradišťan. vznikla v roce 1950 v Uherském Hradišti zároveň s tanečním souborem. Pod dlouholetým vedením Jaroslava Václava Staňka prošla Hradišťanem řada generací hudebníků, zpěváků a tanečníků. Primáš Staněk tvůrčími pokusy posunul chápání prezentace folklóru od volného předvádění hudebních a tanečních čísel k propracovanějším kompozicím, které snesly měřítka umělecké práce. Od roku 1978 je primášem a uměleckým vedoucím Hradišťanu Jiří Pavlica. Ten tvůrčí práci s folklórem ještě více prohloubil a posunul směrem k world music i folku.
Pod Pavlicovým vedením se začal soubor postupně transformovat. Dramaturgie nečerpá jen z regionálních souvislostí, ale všímá si lidového umění v jeho širším geografickém a historickém kontextu. Vzrostly také interpretační nároky na členy souboru. Vedle samostatné soustavné tvorby muziky vznikaly i hudebně-taneční tématické projekty (Byla vojna u Slavkova, Zbojné písně moravské…). Postupně se začala významně prosazovat autorská tvorba, která zcela převládá v posledních hudebně-tanečních projektech (O Slunovratu, O Člověku…), na nichž Jiří Pavlica spolupracoval s choreografkou a vedoucí taneční složky Ladislavou Košíkovou. Zde se také nejvýrazněji projevuje odklon od tradičního folklórního pojetí a přechod k volnějšímu scénickému ztvárnění. Folklór se stává inspiračním zdrojem, přičemž jeho filosofická podstata zůstává zachována.
Způsob práce, dramaturgie a umělecká úroveň řadí Hradišťan k ojedinělým tělesům nejen ve svém regionu. Je častým hostem TV pořadů, domácích i zahraničních festivalů tradiční, alternativní, ale i vážné hudby, kde získal řadu ocenění. Častá je i spolupráce s rozhlasem a filmem. Cimbálová muzika Hradišťan natočila více než 20 stěžejních zvukových nosičů a na mnoha dalších spolupracovala. Hlavní náplň práce však tvoří koncertní činnost, která představuje přibližně 150 vystoupení ročně. Smyslem je radost z hudby.
Za padesát let svého trvání prošel soubor různými etapami vývoje. V současné době Hradišťan rozvíjí tyto programové a dramaturgické linie, které může nabídnout jak ve verzi samostatného koncertu muziky, tak i jako vystoupení celého souboru - včetně taneční složky.
regionální linie - mapování tradic různých oblastí Moravy (Dolňácko, Horňácko, Kopanice, Luhačovské Zálesí, Podluží a další)
historická linie - Sledování proměn lidového umění v průběhu staletí od fikcí z dob slovanského úsvitu přes lidovou kulturu středověku a dochovanou ústní tradici ze sbírek Fr.Sušila a Fr. Bartoše až po odraz lidového umění v dílech Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, který pokračuje vlastní autorskou tvorbou protagonistů souboru. (Např. Velkomoravský chorál, písně z dob napoleonských válek, písně z kancionálu J.A. Komenského, Velehradské tance ze sbírky Christiana Hirschmenzela ze 17. století a další ).
prolínání žánrů - prolínání lidové hudby s vážnou hudbou (CD s Komorním orchestrem L. Janáčka "Pokoj Vám", CD s Bambini di Praga "Moravské koledy" a "Zpívání o lásce"). Dále fúze s osobnostmi folkové scény (CD s Vlastou Redlem "Hradišťan + AG Flek", se Spirituál kvintetem "Vánoční koncert") a také propojení s jinými hudebními kulturami (CD s japonským multiinstrumentalistou Yas-Kazem "Svítání", s Afričanem Dizu Plaatiezem "Mys Dobré naděje"). Setkání osobností různých hudebních oblastí zachycuje série CD z televizních pořadů Ostravské televize "Sešli se".
tématická linie - hudebně taneční tématické kompozice, inspirované bohatstvím folklóru a obohacené o nové hudební a taneční prvky. (CD "Zbojné písně moravské", "Byla vojna u Slavkova", CD na texty Jana Skácela a lidové poezie "O Slunovratu" a další)

Hradišťan jsou:
Jiří Pavlica, 1.housle, zpěvv Alice Holubová, zpěv
Lubomír Svatoš, 2.housle, zpěv
David Burda, klarinet, flétny, zpěv
Milan Malina, cimbál, zpěv
Aleš Kropáč, viola-kontry, zpěv
Dalibor Lesa, kontrabas, zpěv

Soubor příležitostně používá i některé méně známé nástroje, například trumšajt, niněru, grumle, křivé rohy, ochlebky, malý cimbálek, okarínu, fujaru, drobné bicí, a další.

Internet
www.hradistan.cz