Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / J.A.R.

J.A.R. Páté album Nervák skupiny J.A.R. bylo ke konci roku 2002 očekáváno s napětím. Po obrovském úspěchu předchozího Homo Fonkiaz (1999) s megahitem Bulháři, kde zazářila Helena Vondráčková (!) byla laťka postavena opravdu velmi vysoko.
Vydání alba Nervák předcházelo úspěšné podzimní turné, které vyvrcholilo výročním koncertem ve vyprodaném sále pražské Lucerny.
J.A.R. Nervákem potvrdila svou jistou pozici na české hudební scéně. Recenzenti se předhánějí v superlativech a nezasvěcení návštěvníci koncertů udiveně zjišťují, že živá bezchybná produkce kapely je snad ještě větší nářez než poslech alba. Zpěvák Dan Bárta opět získal cenu Anděl Akademie populární hudby jako "Zpěvák roku 2002." Album Nervák získalo nominaci v kategorii "Album roku - dance".
J.A.R. se na české scéně rozehrála před více než třinácti roky. Kapela se od svého počátku držela přesné a pevné stylové a hudební orientace - mixu rap, soul, funky a dance music - i přes řadu vesměs zvučných muzikantských jmen, která se tuto dobu po jejím boku vystřídala. V J.A.R působí od začátku tři přátelé. Rapový tandem Ota "Klempa" Klempíř a Michael V. (Vrtulník), nebo chcete-li, občanské příjmení Viktořík muzikantsky "jistil" klávesista Roman Holý. Vtipné texty jsou plné černého humoru.
Od začátku devadesátých let skupina platí za rapové "věrozvěsty" i noční můru řady českých intelektuálů. Počínaje vynikajícím třetím albem "Mein Kampfunk", které vyšlo roku 1997, se J.A.R., posíleni zpěvákem Danem Bártou, rozrostli na početný "big band" s dechovou sekcí Splash Horns.
První singl z Nerváku - Metamegamastítko se dočkal i obrazového ztvárnění, jehož se ujal tvůrce klipu "Předpokládám" Dana Bárty - talentovaný Honza Krejčíř.
Druhým singlem z tohoto alba je skladba Jsem pohodlný, postavená na jedinečných vokálních výkonech Dana Bárty.

J.A.R. jsou:
Michael Viktořík, rap
Ota Klempíř, rap
Roman Holý, klávesy
Dan Bárta, zpěv
Miroslav Chyška, kytary
Bady Zbořil, bicí
Filip Jelínek, trombón
František Kop, tenor saxofon
Radka Kaspar, altsaxofon
Jaroslav Halíř, trubka
František Tomšíček, trubka
Tomáš Křemenák, baryton saxofon

J.A.R. vydali alba:
Frtka (1992)
Mydli to (1995)
Mein Kampfunk (1997)
Homo Fonkianz (1999)
Nervák (2002)

Internet
www.rap.cz