Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / KOSHEEN (UK)

Kosheen Kosheen se těší do drum´n´bassové Ostravy. Už loni se sice podívali do České republiky a vystoupili na prvním "putovním" festivalu Creamfields ( mimochodem letos už mají za sebou koncert v rámci Creamfields v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpur), ale hrát v české mekkce drum´n´bassu se jim poštěstí až letos 12.července, když budou uzavírat program hlavní scény Spektrum festivalu Colours of Ostrava.
Od 15.června mají i česká rádia k dispozici první singl All In My Head z nového alba Kokopelli, které vyjde v polovině prázdnin - 4.srpna.
Do Ostravy přijedou ostřílení matadoři a vítané popové hvězdy, můžeme-li popem nazvat směs drum´n´bass, junglu a elektra…I když Kosheen jsou tři, na Colours of Ostrava budou hrát určitě v 5 lidech, to i proto, aby zvládli ostřejší, kytarový zvuk nového CD, jehož název Kokopelli je inspirován více než dva tisíce let starou legendou o mýtickém pištci s flétnou. Na druhé straně na jednom ze svých webů dali Kosheen vědět, že "nové album je přirozeným pokračovatelem alba Resist. Skupina své skladby stále staví především na emotivních vokálech, epických textech a temné elektronice." Takže, jak se zdá, ostravský koncert bude zřejmě velmi dráždivou směsí staré a nové podoby muziky Kosheen, repertoár bude namíchán z písniček nových i starých. Inu japonsky Ko je staré, sheen znamená nové... Skupina tím názvem také vyjadřuje podstatu tvorby své hudby, neboť užívají nové nahrávací technologie, elektroniku, samply a staré - čili klasickou výstavbu písní, živý zpěv, ale i třeba živého bubeníka a baskytaristu na koncertech.
Kosheen jak se zdá, červenec se rozhodli strávit ve střední a východní Evropě. Začínají 4.7. na Volt festivalu v maďarské Šoproni. Pak je 12.7. čeká jistě vřelé uvítání na Colours of Ostrava, za šest dní nato odjedou do Rakouska, kde jsou hosty Wiesen Jazz Festivalu. Den po Rakousku - 19.7. hrají na Pohodě v Trenčíně, Slovensko a pak 26.7. na ještě blíže nespecifikovaném open air festivalu v Polsku "blízko Gdaňska." Takže jak sami vidíte, nejlepší příležitost zažít pohodovou, navýsost taneční muziku Kosheen máte právě na Colours of Ostrava!
Fanouškům zlomených beatů není třeba formaci Kosheen příliš představovat. Trojice Markee "Substance" Morrison, Darren "Decoder" Beale a zpěvačka Sian Evans je v současné době tím nejlepším, co lze na britských ostrovech potkat v oblasti zpívaného jungleu a drum´n´bassu. Dvojice producentů Substance a Decoder, kteří mají za sebou spolupráci na labelech jako Breakbeat Culture ei Tech Itch, vystupují také jako DJs a vokalistka Sian se svým enormním hlasovým rozpětím dodává jejich vystoupení na melodičnosti. K jejich masové oblibě však rozhodně přispělo vydání jejich debutové desky "Resist" v roce 2001. Kosheen se zrodil v roce 1998, když Substance a Decoder začali spolupracovat se Sian. Producentská dvojice byla sice na vrcholu svých tvůrčích sil, ale už poněkud unavena svými technicky dokonalými tracky - postrádali ... Plný a silný hlas Sian je přesně to, co Decoder a Substance potřebovali. "Resist" tvoří zdařilý průsečík mezi moderní taneční hudbou a tradičními hudebními postupy: novodobým technologiím dovedně sekunduje cit pro melodii, který odjakživa dělá písničku písničkou, a dokonale zvládnutý hlas Sian.
Logicky s dobře zvládnutým albem přišel úspěch - hned po měsíci 7.místo v britském žebříčku, tři singly z "Resist" v Top 20 a řada koncertů na festivalech po celém světě, většinou na muziku Kosheen tancovalo více než 20 000 lidí.
Máme se v Ostravě na co těšit!

CD
Resist / 2001 / Moksha Recordings / BMG

Sestava
Mark(ee) 'Substance' Morrison - elektronika
Darren 'Decoder' Beale - elektronika
Sian Evans - zpěv

Internet:
www.kosheen.com
www.kosheen.net
http://145.228.80.19/live_dates/


Kosheen - Kokopelli cover Kosheen Kokopelli logo