Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / Kryštof

Říká se, že Kryštof spasili český pop. Podle novinářů jsou první českou kapelou, která pochopila, jak má vypadat dobrá a moderní popová kytarovka. Povedlo se jim vyvézt tuzemský pop z bahna, ve kterém se poslední roky topil. "Takovéhle skupiny jsme zatím mohli Britům jen tiše závidět," psalo se. První singl Lolita prolomil letitou rádiovou bariéru a zlomil nechuť rádií hrát cokoli nové a byť jen mírně vybočující z tzv. klasického formátu. Následoval neméně úspěšný hit Ženy a třetí singl Cosmo$hop, který se rovněž protlačil mezi nejhranější písně.

Rok 2001 byl rokem Kryštofa. Z naprosto neznámé ostravské kapely (vznikli v Havířově v roce 1994 jako punk-folková skupina) se, jak trefně napsal magazín Show, stal přes noc "největší zázrak tuzemské popmusic posledních let". Jméno skupiny patřilo k nejdiskutovanějším, na přelomu roku se objevilo snad v každé důležitější anketě. Akademie populární hudby skupinu nominovala hned v pěti kategoriích výročních hudebních cen Anděl 2001 a zvolila ji Objevem roku, píseň Lolita byla vůbec nejhranější skladbou v českém rozhlasovém éteru. Názor odborníků se vzácně shodoval s vkusem posluchačů: čtenáři rockového časopisu Beng! kapelu označili za objev roku a Lolitu za píseň roku, čtenáři Show debut Magnetické pole prohlásili deskou roku… Kryštof zaujali dokonce i Davida Kollera a skupinu Lucie, kteří ostravské zjevení nominovali jako svůj objev na ceremoniál předávání Českého slavíka, odkud si Kryštof navíc odnesli také cenu profesionálů.

Druhé album V siločarách je opět pestré a zvukově velmi zajímavé. Jak říká zpěvák, frontman skupiny a takřka výhradní autor písní Richard Krajčo, deska je trochu pomalejší a melancholická. "Neumím skládat, když se mi daří. Píšu, když dostanu zásah," svěřuje se. "A tak vznikla trochu smutnější deska. Jakmile jsem věděl, že taková bude, soustředil jsem se na to, aby byla silná emotivně."

Jeden z nejsilnějších momentů desky hned na úvod. Tramvaje, to je Richardův duet s Jaromírem Švejdíkem z Priessnitz. Priessnitz patří k dávným vzorům skupiny, navíc Krajčo písničku napsal před lety právě pod vlivem prvních nahrávek těchto jesenických romantiků, Švejdíkova účast tak je více než logická a symbolická. Asi nejosobnější skladbou na desce budiž Moře v hoře, pomalá křehká balada s výraznou elektronickou smyčkou. Pilotní singl Obchodník s deštěm je jasný rádiový hit se zpěvným a velmi chytlavým refrénem, který v nejlepším slova smyslu navazuje na úspěšné hity Lolita nebo Cosmo$hop. Veselejší a hravější polohu tvorby Kryštof na desce reprezentují písně Střemhlav, Prostorová nebo pseudoreggae PoHádkách, kytarovka Poletím zase potěší rockově založené příznivce.

Desku V siločarách znovu citlivě produkoval Dušan Neuwerth, který "udělal" už první album. Kromě Jaromíra Švejdíka tu zpívá ještě Jana Španělová ze skupiny Boa.

Je patrné, že Kryštof od dob Magnetického pole vyzráli. Novinka je dospělejší, vyrovnanější. Stará pravda říká, že teprve druhá deska ukáže, co v kapele vězí a jaký potenciál skutečně má. Album V siločarách dokazuje, že Kryštof talent mají a že předchozí úspěch nebyl náhodný. Krajčo je charismatický vůdce a velmi šikovný skladatel. Ve skladbách Obchodník s deštěm, OnaNe, Tramvaje nebo Básníř znovu potvrzuje svou schopnost napsat silnou a působivou píseň s dobře zapamatovatelnou melodií, která se zbytečně nepodbízí. V textech se často projevuje jeho láska k herectví a divadlu, pozorný posluchač v nich najde mnoho odkazů a paralel.

V současné době skupina slaví úspěchy s albem V siločarách, za které již obdržela zlatou i platinovou desku za prodaných více jak 30 000 ks nosičů. V březnu 2003 natočil Kryštof polské verze 4 singlů, určených pro zahraniční trh.

Na letošním udílení cen Akademie populární hudby získal Kryštof Anděla za Skladbu roku, tou se stal Obchodník s deštěm. Na předávání hudebních cen časopisu Report Žebřík 2002 posbíral Kryštof co mohl - tři první místa - album, skladba, skupina, druhé místo za klip k písni Obchodník s deštěm a Richard Krajčo se stal osobností roku.

Od března je skupina na jarním turné po celé České republice. Od června pak začne koncertovat i na festivalech a léto zakončí vystoupením v americkém Chicagu.

Kryštof jsou:
Richard Krajčo, skládá většinu hudby i textů, akustická kytara, zpěv
Evžen Hofmann, elektrické kytary
Nikolaj Atanasov Arichtev, basová kytara
Jakub Dominik, bicí, vibrafon, klávesy
Nikos Petros Kuluris, saxofon
Ondřej Kyjonka, trombon
Nikos Grigoriadis, trubka

Internet
http://www.krystof.net