Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / Zuzana Navarová de Tejada

Zuzana Navarová & Koa O tom, jak důležitou osobností pro českou hudbu je Zuzana Navarová de Tejada, svědčí mimo jiné i řada ocenění z prestižních domácích přehlídek jak pro Nerez (první skupina, ve které účinkovala od roku 1980), jehož nezaměnitelný zvuk určoval z velké části právě její skladatelský, textařský a pěvecký přínos, tak i pro ní samotnou. Za všechny jmenujme hlavní cenu folkového festivalu Porta z r. 1982 pro Nerez a téhož roku cenu za nejlepší vokální projev z pražské Vokalízy pro Z. Navarovou, o rok později opět hlavní ceny z Porty a Vokalízy, v r. 1991 udělil Český hudební fond Navarové titul Nejlepší libretistka 1990, v roce 1993 byla Zuzana Navarová navržena hudební kritikou na cenu Grammy v kategorii zpěvaček a konečně je to Žlutá ponorka v r. 1999 (cena udělovaná každoročně Periskopem, společenstvím nezávislých novinářů) za album Skleněná vrba.

Zuzany Navarová d. T. píše hudbu pro divadelní představení i animované filmy, produkovala dvě alba - Rom pop a Kale, kaloré vynikající romské zpěvačky Věry Bílé. Pro sólovou kariéru Zuzany Navarové d. T. mělo velký význam její vysoce ceněné album Caribe. Na něj španělsky nazpívala písně svých oblíbených latinskoamerických autorů, a tak zúročila i svůj blízký vztah k hudbě z této oblasti a také ke španělštině, kterou studovala na Karlově univerzitě. Jako stážistka působila na Havanské univerzitě na Kubě, kde později koncertovala i s Nerezem.

V roce 1995 začala její spolupráce s kolumbijským písničkářem a brilantním kytaristou Ivánem Gutiérrézem. Z této spolupráce vzešla tři alba Tres, Skleněná vrba a Zelené album, záznam z koncertu v pražské Malostranské besedě (Navarová - Gutiérrez - Koa).

Dnes Zuzana Navarová d. T. vystupuje vedle komornější klubové sestavy i s mimořádně svěží kapelou KOA.

Složení:
Zuzana Navarová de Tejada, zpěv
&KOA:
Mário Biháry, akordeon, klavír, klarinet
Camillo Caller, bicí, perkase
Omar Khaouaj, kytara
František Raba, kontrabas

Zuzana Navarová d. T. vydala alba:
Caribe (1992)
Tres (1995)
Skleněná vrba (1999)
Zelené album (2000)

Internet
http://navarova.web.worldonline.cz