Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Silesia fórum CBC - 11. 7. 2003
EU V rámci festivalu Colours of Ostrava samostatná scéna Silesia fórum, podporovaná fondem Phare CBC.
Silesia fórum mapuje v pátek 11.7. moravský a polský hudební region v příhraničí a je zajímavým střetem polské a české hudební kultury, který bude završen v sobotu 12.7. dopoledne seminářem k česko - polským vztahům v hudební oblasti.
Právě tento seminář odlišuje Silesia fórum od běžné účasti polských kapel na českém festivalu.
Na pódiu Silesia fórum se představí místní kapela Downbelow, která je finalistkou ostravské hudební soutěže 2002 - Boom cup. Dále pak vystoupí velmi ceněná folkrocková kapela Benedikta, Létající koberec a November 2nd. Polskou stranu budou zastupovat skupiny Tumbao a Hey, doplní je velkým koncertem a workshopem skupina Drum Machina.

Downbelow
Skupina Downbelow vznikla na podzim roku 1999 v Brně. Všichni členové pocházejí z Frýdku-Místku a v Brně studují.
V začátcích v repertoáru převládaly spíše písně lehčího ražení s najazzlými motivy, nyní lze kapelu charakterizovat jako směs rocku a popu.
Downbelow jsou: Hana Kopřivová, zpěv, David Kopřiva, zpěv, kytara, Lukáš Horký, baskytara, Petr Fuciman, bicí.
www.downbelow.cz

Benedikta
Ozvučení scény Silesia forum - Telepace zajišťuje Centro studio tel.: +420 777 636 911 Základními osobnostmi severomoravské skupiny Benedikta jsou sestry Váňovy, houslistka Michaela a zpěvačka Petra. Po několika letech aktivního hraní se soubor v roce 1997 profesionalizoval. Benedikta osobitě interpretuje rusínské, ukrajinské, polské a moravské lidovky s rockovým zvukem s prvky, jazzu a blues. V roce 2000 byla Benedikta v časopise Folk a Country vyhlášena objevem roku. Soubor také spolupracuje s profesionálními divadly. S ostravským divadlem Aréna na "My děti ze stanice ZOO", se Slezským Národní divadlem v Opavě na "Balada pro Banditu" a "Lucerna" a Těšínském divadlem v Českém Těšíně na inscenaci "Někdo to rád horké".
Benedikta jsou: Míša Váňová, housle, sbory, Petra Váňová, zpěv, vaření, Jarek Janek, basy, řehtačka, Patrik Benek, bicí, valcha, škrabačka, Honza Kresta, kytara, Víťa Halška (stálý host), doprovodné zvuky svého těla.

Létající koberec
založili v roce 1994 léčitel a hudebník Petr Piňos (autor celé řady CD s relaxační hudbou ) a bubeník Michal Haman. V současné době spolupracují na společných projektech se skupinou Blue Above. Hudba kterou hrají je typem jemné, asijskou a africkou muzikou inspirované odnože taneční chill-outové hudby s psychedelickým feelingem. Produkce Létajícího koberce má také duchovní náboj, když připustíme, že duchovní život se odvíjí od práce s tělem, poletuje někde mezi šamanskými rituály a dream house music, world music a ethno-trance-breakbeatem. Hudba a tanec tuto pražskou skupinu zajímají především jako prostředky k navození transu.
Létající koberec jsou: Petr Piňos, buben Anchor, chrastítka, Michal Haman, arabská darbuka, indiánské bubny, chrastítka, loop-hat, a stálí hosté: Miloš Hájíček (Blue Above), editing, analog keyboards, samply, zpěv, Antonín Hlávka, africké džembe, chrastítka, perkuse, Martin Kreutzberg, africké džembe, bonga, chrastítka, perkuse, Líza Vegrová, orientální tanec. CD: Z tisíce a jedné noci, Ethnology 2000.
www.letajicikoberec.cz

November 2nd z Hranic na Moravě vznikli v roce 1995. V roce 1998 se uvedli výhrou soutěže Jim Beam Rock 1998. Několikrát vystupovali v cizině - o přenos jednoho z 9 anglických vystoupení projevila zájem rozhlasová stanice BBC! Byli nominováni na cenu Anděl 2002 v kategorii "objev roku." V anketě Žebřík 2002 hudebního měsíčníku Report získali druhé místo v kategorii "překvapení roku." November 2nd mají pověst koncertně atraktivní kapely kolem kytaristky a zpěvačky Saši Langošové. Ta má ostřejší, výrazný a zároveň ohebný hlas, jehož bluesová barva se výrazně odlišuje od ostatních.
November 2nd tvoří kromě ní zpěvák a kytarista Roman Helcl, baskytarista Aleš Zenkl, bubeník Tomáš Brožek a hráč na Hammond varhany Jan Kořínek.
http://www.november2nd.net

Tumbao
Polsko má bouřlivou reggae scénu a Tumbao patří k jejím největším nadějím. U zrodu kapely stál před 4 lety baskytarista Zwierzak, ex-člen velmi respektovaných Stage Of Unity. Zpočátku Tumbao hráli hlavně pro vlastní potěšení v klubech, od roku 2000 se sestava konsoliduje a v následujícím létě proniká na významné festivaly v Polsku a vydává první album "Rise My Soul". Jako předkapela Tumbao vystupovali se světově proslulými Chumbawamba (GB) , Dub - O - Net (CZ), Dub Syndicate (GB). Do Ostravy přijíždějí už potřetí.
Tumbao jsou: Woocheck, klávesy, Ksiezyc, kytara, Marek Sieroszewski, perkuse, Radek Bak, pozoun, Daniel Kraus, saxofon, Dawid, trubka. CD: Rise My Soul, Arlezine 4.
http://www.tumbao.art.pl/index2.htm

Hey
Dlouholetá stálice polské scény ze Štětína. Počátkem 90. let ji založili elitní místní muzikanti - jedná se tedy o "all stars band" štětínských rockových klubů. Jejich výchozím stylem byl americký grunge, ale už v prvních letech existence si kapela vytvořila ryze individuální styl, stojící především na hlase a charismatické osobnosti zpěvačky Kasie Nosowské. Ta je zároveň výhradní autorkou textů. Skupina od počátku zpívá jak v polštině, tak v angličtině, což jí otevřelo dveře do světa.
Muzikantská vyzrálost i dobrý repertoár přispěl k tomu, že skupina se prosadila hned svým prvním albem, Fire, které proniklo během deseti dnů od vydání na první místo polské hitparády. Čísla prodeje jsou i na štědré polské poměry fenomenální: statisíce kazet, desetitisíce CD. Brzy poté skupina vyjela na světově proslulý nadžánrový festival Les Printemps de Bourges, po němž následovalo prestižní evropské turné Trans Europa Express. V lednu 1995 Hey vycestovali do USA na turné po amerických klubech - včetně newyorského CBGB. Do Česka přijeli Hey poprvé v roce 2002, vystoupili v Ostravě, Opavě, Kopřivnici, v Praze a na festivalech Rock for People a Noc plná hvězd.
Hey jsou Katarzyna Nosowska, zpěv / texty, Marcin Zabielowicz, kytara, Jacek Chrzanowski, baskytara, Robert Ligiewicz, bicí, Pawel Krawczyk, kytara. CD: Fire, Ho!, Live!, ? (Question Mark), Karma, Hey, [sic!], Koncertowy (2CD).
www.hey.pl

Drum Machina
Velmi nadějná a novátorská kapela, vychází z "bubínkářské" tradice, kterou povýšila na úroveň rafinovaného hudebního rituálu. Vznikla roku 2000 v Poznani, tvoří ji 7 bubeníků a multiinstrumentalistů, absolvovala gigantické koncerty v cirkusových šapitó v těch největších polských městech (Varšava, Krakov, Vratislav, Lodž, Gdaňsk). Těžiště její tvorby je v živém hraní. Koncerty Drum Machiny jsou strhující syntézou rytmů z Afriky, latinské Ameriky, evropské elektroniky a drum'n'bass. Vystoupení kapely jsou zároveň silnou podívanou: "Plujeme v hlubokých vodách, hrajeme, tančíme. O tom, jak náš koncert dopadne, spolurozhodují diváci. Velkou roli pro nás má totiž interakce mezi jevištěm a publikem."
Drum Machina jsou: Zbig LowzyL, elektrické piano, sampler, japonské bubny Taiko, perkuse, Wiki, elektrické piano, sampler, bubny, Kris, zpěv, perkuse Bartek, zpěv, latinské perkuse, berimbau, etnické flétny, Esflores a Lukas, bicí, hračky, nástroje vlastní konstrukce, Mijabi -bicí, elektronika. CD: demo