Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / Sluneční orchestr

Vznikl v roce 1994. 1.května měl premiérový koncert v Praze, na kterém hráli jeho zakladatelé - Aleš Kudela a Miloš Vacík. Už od října téhož roku hraje Sluneční orchestr s třetím členem, Frederikem Janáčkem. Rok po vzniku, v květnu 1995 trio křtilo první album u firmy BMG Ariola. Rovněž byl natočen videoklip na skladbu "Výlet na létajícím kole", který režíroval Michal Caban.

Dále se Sluneční orchestr věnoval skladatelské činnosti. Vytvořili a nahráli scénickou hudbu pro divadlo Rokoko (představení hry Zamore autora George Neveux). Skladba "Vzpomínka" byla použita pro film V zahradě, režírovaný Ivanem Vojánem, který získal 1.cenu na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary roku 96´ v kategorii dokumentárního filmu. Sluneční orchestr převážně koncertuje v České republice i zahraničí. Dále se zúčastňuje různých kulturních akcí, jako například vernisáže a večery poezie.

Hudba Slunečního Orchestru je natolik rozmanitá, že může zaujmout posluchače všech věkových kategorií a všech národů. Obsahuje totiž prvky hudby klasické, jazzové, africké, latinsko-americké, etnické. Dala by se zahrnout pod pojem komponované world music. Všechny skladby jsou totiž vlastní a ve Slunečním orchestru dosud nepůsobil etnický muzikant.

Slunečního orchestr jsou:
Aleš Kudela, klarinet, sopránový saxofon, příčnou flétnu, zobcové a etnické flétny, klavír a perkusivní nástroje
Miloš Vacík, bicí a etnické, perkusivní nástroje z celého světa, spolupracoval na více než 80.CD a LP. Jeho sbírka bicích nástrojů z celého světa zahrnuje okolo 170 nástrojů
Frederik Janáček, španělská kytara, elektrický kontrabas, baskytara, mandolína, perkuse
Všichni tři také zpívají a používají zpěv jako další nástroj, proto může být jejich hudba srozumitelná pro všechny.

Slunečního orchestr vydal:
Sluneční orchestr, 1995
Afrodisiaka, 1998

Internet
www.hudba.cx/jmena/.htm