Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / Support Lesbiens

Support Lesbiens Jestliže se tuzemská rocková scéna mohla v první půli devadesátých let pochlubit skutečně mimořádnou kapelou, pak jí byli například Support Lesbiens, zpívající pouze anglicky jako Monkey Bussiness a The Ectasy of Saint Theresa.

Kapela vznikla v roce 1992 a své první úspěchy slavila již napřesrok v tehdy legendární baště kytarových kapel, pražském klubu "U zoufalců". Ve stejném roce se stala semifinalistou velice dobře obsazené soutěže "Marlboro Rock-In" a objevila se v prestižním pořadu MTV "12O Minutes Paula Kinga".

To jim, jako jedněm z prvních českých hudebníků, vyneslo smlouvu se společností Sony Music - kapela zde debutovala s pilotním singlem a videoklipem "No Brain, No Pain" (režie klipu: Ron Austin z The God Machine) a následujícím debutovým albem "So, what?" v roce 1993. V té době skupina rovněž absolvovala na svou dobu neobvykle rozsáhlé koncertní turné po celé ČR a SR.

O pracovním nadšení Support Lesbiens svědčí už v následujícím roce vydání druhého alba "Medicine Man". Natáčení této desky se zúčastnil anglický producent Kenny Jones (podepsaný např. pod nahrávkami Patricie Morisson z The Sisters Of Mercy či kapel Was Not Was, Pere Ubu, The God Machine, Fine Young Cannibals). Nahrávce se tím dostalo originálního zvukového aroma, jaké nemělo na tehdejší tuzemské hudební scéně konkurenci. Po roce koncertování natočila skupina svůj druhý videoklip na skladbu "Deadicated Man" (režie: Tereza Kopáčová), který byl bohužel na ČT ke shlédnutí až v roce 2000. Se stejným politováním nedošlo v roce 1996 k vydání připraveného třetího alba, což vedlo až k dočasnému rozpadu skupiny.

Ten trval bezmála dva roky. Teprve v roce 1998 se kapela opět sešla a začala pracovat na novém materiálu. Výsledkem jsou skladby "Bet My Soul" a "Please Look At Me" nahrané v létě 1999 v East Authentic Studiu. Na jaře roku 2000 se navíc kapela mohla prezentovat svým třetím videoklipem "Bet My Soul" (režie: Kryštof Michal a Juraj Rothenbühler). V tom okamžiku už nic nebránilo dlouho očekávanému návratu Support Lesbiens na hudební scénu - v prosinci roku 2000 dochází k podpisu smlouvy s vydavatelstvím Sony Music/Bonton. V březnu 2001 vychází pilotní singl "Bet My Soul", který je v květnu následován deskou Regeneration?

Ta se okamžitě po vydání setkává se skvělou hudební kritikou i ojediněle pozitivním ohlasem veřejnosti. Více než vřelé přijetí desky provází i úspěšný návrat skupiny na koncertní podia. V červenci 2002 odcházejí Yarda Helešic, Hynek Toman a Kryštof Michal do East Authentic Studia Jana Čechtického a začínají pracovat na nové desce, opět za produkce Yardy Helešice. Zde se točí pouze hudba bez zpěvů a akustických nástrojů, které se dotáčejí ve studiu 3 Zvukové postprodukce Barrandov a zde ve studiu 6 se album také mixuje. V říjnu 2002 firma nasazuje do radií pilotní singl In Da Yard, který po třech týden obsazuje 6.příčku v oficiální tuzemské rozhlasové hitparádě Radio 2002, což je historicky nejvyšší umístění anglicky zpívaného singlu od české kapely v této hitparádě.

Nejnovější album "Tune Da Radio" bylo na náš trh uvedeno 4.11.2002. O pouhý měsíc později, 4.12., je na křtu spojeném s desátými narozeninami skupiny oceněno Zlatou deskou. Letos 20.února zveřejňuje Akademie populární hudby nominace na výroční hudební ceny "Anděl 2002", kde jméno této formace figuruje nejčastěji. Support Lesbiens získávají čtyři nominace v kategoriích - Skupina roku, Album roku-pop, Skladba roku (In Da Yard) a Zpěvák roku (Kryštof Michal, 20.března Support Lesbiens proměňují čtyři nominace na výroční hudební ceny ve dva triumfy a ze slavnostního ceremoniálu v T-Mobile Aréně si odnášejí sošku Anděla za "nejlepší popové album" a "skupinu roku!"

Support Lesbiens jsou:
Kryštof Michal, zpěv,
Jaromír Helešic Jr., kytary
Hynek Toman, kytary

Support Lesbiens vydali alba:
So, what? (1993)
Medicine Man (1994)
Regeneration? (2001)
Tune Da Radio (2002)

Internet
www.supportlesbiens.cz