Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / Švihadlo

Už dvacet let působí na české scéně přední reggae parta Švihadlo. V Mladé Boleslavi ji založil jako punkové trio zpěvák kapely Petr Šturma. Skupina přijala za svůj styl reggae, prošla několika personálními změnami a víceméně se přesunula do Prahy. Pro Švihadlo bylo důležité setkání s jamajským toasterem a zpěvákem Vincentem Richardsem, který se stal kmenovým členem kapely. Švihadlo přináší posluchačům pohodovou, veselou a prosluněnou hudbu.

Téměř po 5 letech od vydání svého druhého CD Slunce (Indies) soubor vydal v roce 2002 vlastním nákladem své třetí CD "Sám si to nevychutnám" (Icaris). Album obsahuje 15 nových skladeb, vzniklých za poslední čtyři roky. Čekání na něj bylo způsobeno mnohými personálními změnami na postu bubeníka, basisty a kláves. Nekonečné nacvičování, sehrávání a lidské sbližování zdrželo kapelu minimálně o dva roky!

Nové CD vznikalo v průběhu podzimu 2001 ve studiích Landscape v Brandýse n.L. a u Michala Ditricha (Hypnotix) v Praze. Závěrečný mixing a dokončení proběhlo v ostravském studiu C se zvukařem Danem Václavkem. CD obsahuje bonus video track "Dancehall Wild" natočený na turné kapely v exotické Číně v r. 2000.

Křest CD "Sám si to nevychutnám" byl za účasti 520 návštěvníků v pražském klubu Futurum 21.5.2002. Kmotrem byl Pavel Anděl. Součástí křestu bylo i promítání 42min. dokumentu "Švihadlo nažluto," natočeného Davidem Sísem na turné Švihadla v Číně. Film Švihadlo vydalo na videokazetě VHS a uvažuje se i o DVD. Už proto, že žádná z českých televizních společností neprojevila zájem o jeho uvedení, přestože byla kapela jednou z prvních českých skupin, která v Číně hrála. A to na 20 koncertech v provincii Sihuan - (Sečuan).

Švihadlo bylo naopak v březnu 2002 v televizním zpravodajství na ČT1 nepříjemně medializována v souvislosti s novelou zákona 188a odst.2b jako propagátoři návykových látek (viz píseň "Zelený list") za což jí, a vydavateli, Indies Recs., v této souvislosti "hrozí" 1 až 5 let. Kapela se v této souvislosti loni na začátku léta angažovala na akci "Umění proti cenzuře." Ta upozornila na plíživé zavádění cenzury v souvislosti s tímto diskriminačním zákonem a na jeho protiústavnost.


Švihadlo jsou:
Petr Šturma, kytara, zpěv, autor hudby a textů
Marie Šturmová, zpěv, conga
Šárka Růžičková, zpěv
Vincent Richards, zpěv, toasting, autor angl.textů
Josef Marek, basová kytara
Martin Červinka, klávesové nástroje
Dominik Tůma, bicí nástroje, percussions
Bharata Rajnošek, saxofony, trubka, flétna
Jiří Charypar, kytary, vokály, manažer souboru

Internet
www.svihadlo.com