Colours of Ostrava 2003
Česká spořitelna EU statutární město Ostrava

Účinkující / ZikFa (Francie)

ZikFa Jméno ZikFa vzniklo jako zkratka pro ženskou hudební vizi: muZIK + FeminA. Skupina vznikla roku 1997 a od počátku vyhledává riskantní kombinace: namísto basy užívá helikonu příbuzný soubassophone, k tomu knoflíkovou harmoniku, flétnu, perkuse někdy nahrazuje zpěvem. Pregnantní rozpory se odrážejí i v názvech paralelních skupin, v nichž muzikantky příležitostně účinkují. Jsou to čarodějnice nebo víly? To řeší název projektu Divagabondes. Jaký styl - irský či turecký? To tom je jiný projekt, Irishtambul.

Monique hrála barokní hudbu - až jednoho dne uviděla za výlohou zatočenou rouru mosazně lesklého soubassophonu. Nadine zpívala ve sboru, hrála loutkové divadlo a vedla zmíněné Irishtambul a Divagabondes. Nadege představuje etnický živel: od čtrnácti let hraje na knoflíkový diatonický akordeon, čtyři roky cvičila s osmdesátiletým houslistou. Severine hrála od devíti let na pikolu, a jako zázračné dítě vítězila ve studentských soutěžích.

ZikFa Scénickou podobu jejich koncertů vytvořil herec a dramatik Marc Fremond. Hudba čtveřice ZikFa se - dle propagačních letáků - pohybuje mezi středověkou polyfonií, africkým rapem a volnou improvizací.

Internet:
http://perso.wanadoo.fr/tourdemain/zikfa.htm

CD
Minialbum (6 skladeb) 2000,
Live album 2003